“Als je fietst zie je meer!”

Over het belang van drijfveren in een diaconale tuin.

Een stuk of zeven van deze drijfveertjes vond ik onderweg naar de proeverij en opening van het Brechtje-Café. Het belang ervan, of de boodschap, zag ik nog niet totdat bij de opening van het Brechtje-Café de woorden gesproken werden: “Als je fietst zie je meer!” U begrijpt, daarvoor moet heel wat ingeleid en uitgelegd worden.

Al een aantal drijfveren vonden hun weg naar het Brechtje-Café op uitnodiging van kartrekker van het diaconaal platform in Drachten, Gart Hamoen.

In zijn openingswoorden sprak hij over ons Nederlandsche volk, dat graag op de linkerbaan snel, snel, snel naar huis wil, al dan niet bumper-klevend, rechts inhalend of op zijn minst geïrriteerd bij de noodzaak enige snelheid te moeten inleveren. Terwijl, als je op de rechter rijbaan – om je heen kijkt naar de lucht, vogels – en natuurlijk ook op het verkeer – vrijwel net zo snel thuis aankomt. In andere woorden: ‘als je fietst zie je meer.’

Woorden die mij doen denken aan de twee verhalen in het Nieuwe Testament waar ‘Rabboeni!’ (mijn meester!) uitgeroepen wordt, omdat Jezus gezien èn herkend wordt. De eerste die dit doet is de blinde en bedelende Bartimeus. Hij wordt niet gezien door zijn vader, Timeus, die uit is op eer en trots, alsook niet door de uitjoelende menigte, die de bedelaar maar een lawaaierige lastpak vindt. Behalve de blinde, is er een vrouw, Maria, die eveneens Rabboeni roept, wanneer ze in diepe rouw, treurend en schreiend in de tuin rondloopt. Totdat ze Hem plotseling herkent in de tuinman en uitroept: ‘Rabboeni!’. Ook zij ziet, door stil te staan en te kijken.  Maria neemt waar vanuit haar hart. Bartimeus schouwt vanuit zijn ziel. En beiden zien èn herkennen ze hun meester.

Zo is er – als je kijkt – ook een diaconaal platform in Drachten. Je verwacht soms een tuinman, waar het de Heer is. Soms is het een Brechtje-Café, waar je een platform als organisatie verwacht. Een nadeel, zo hebben andere diaconale platformen in Nederland ons in ’t voor al mogen leren: ‘een diaconaal platform’ is geen uitlaat – of aflaatklep waar de problemen die staat of kerk niet oppakken worden ‘opgelost’. Juist diakenen, juist jij en ik als burgers van Drachten, als mensen levend op aarde, G’ds schepping, zijn allen zelf verantwoordelijk voor de wereld die wij scheppen.

Gods meest geliefde en de meest kwetsbaren vallen daarbij tussen wal en schip. Door het systeem. Door onwetendheid. Door onkunde. Of door de dienst aan een andere heer dan G’d, zoals Geld, Macht, Eer of Ego. Velen van ons zijn bewogen door dit onrecht, velen willen in beweging gebracht worden om dit tij te keren. Velen zoeken de verbinding om samen een vuist te slaan voor rechtvaardigheid. De doelgroep van Brechtje-Café is dan ook: bewogen mensen in beweging houden en brengen.

Anders gezegd: een oogje in het zeil houden van gedreven mensen, ònze kostbare drijfveren van het Lichaam van Christus. Zodat ze niet zinken, maar de wind in de zeilen krijgen en nog meer B(armhartig) recht de wereld in te helpen.

Niet in een organisatiestructuur van een platform, maar door ongedwongen of informeel samen te komen. De ene keer Brechtje-Café als ontmoetingsplek. Een andere keer als debat met pittige stellingen tussen jongeren over gemeentelijke verkiezingen. Dan weer als plek om je te laven aan de voedende Bron van Bijbel, Heilige Geest of elkaars Drijfveer. Vandaar geen verhoogd platform, maar juist naar beneden, in een kelder: een Café.

Alhoewel al aan het einde gekomen van het stuk, is mijn inleiding nog niet af. Immers ik heb nog niet kunnen uitleggen wat de naam Brechtje dan doet. Daarvoor verwijs ik u naar de website, of trek de gartrekker (gart.brechtje@gmail.com) even aan zijn jasje. Of beter: aan zijn hoodie, te herkennen aan de tekens ‘delen is vermenigvuldigen’ : = X

Ohja, nog over de (gevonden) drijfveertjes gesproken. Bewogen mensen verdienen een schouderklopje, een hart onder de riem, een veertje! Vandaar dat de eerste sponsor om zo’n veertje – in de vorm van een blauwe hoodie – zich al heeft aangediend! Opdat op een Simmerdeis hier niet zo heel, heel ver hier vandaan, elkaar kunnen herkennen en
kunnen glimlachen, en wie weet wel denken: als je fietst zie je meer!

 

brechtje logo (hoodie)

www.brechtje.frl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s